Sunnuntaibrunssi




Joskus voi myös mennä sieltä mistä aita on vähän matalampi.
Kuten Ravintola Sfäär, Tallinnassa. Brunssi-menuu sisälsi neljä eri annosta á 3-4e. Tilasimme neljän aikuisen ja kahden lapsen seurueelle yhden kutakin lajia sekä lasten juustopastan. Kinkkumunakas, mysli jogurtilla ja joku kinkku-sörsseli ynnä letut mansikkahillon kera tekivät kauppansa ja jopa riittivät koko porukalle.

Tällä sunnuntaibrunssilla väsyneet juhlijat nauttivat eggs benedict, "snickers"-jäätelöä sekä churroja suklaadipin kera, hevi osastosta vastasi vesimeloni. Melko yksinkertaista, mutta kyllä tämän toteutus kaksi krapulaista ammattikokkia vaati (pari amatööriäkin autteli). Lopuksi levähdettiin mainion Rio-elokuvan äärellä.



Eggs Benedickt
Simppeliä ja samalla todella työlästä, mutta taivaallista.

paahtoleipää(Leivoin tätä tarkoitusta varten jo viikolla paahtoleipää...)
pekonia
munia, etikkaa

Hollandaise kastike
riittää viiteen leipään

3 keltuaista
sitruuna
100g kirkastettua voita
suola, mustapippuri

Voin kirkastin etukäteen, eli heitin voipalan kattilaan, ja kattilan levylle jälkilämmölle. Kun voi oli sulanut kaadoin kirkkaan osan muumimukiin, pohjalle jääneen heran voi käyttää leivontaan.
Laita vesihaudekattila levylle kuumenemaan. Keltuaiset erotellaan vesihauteeseen sopivaan teräskulhoon (valkuaiset säilyvät hyvin jääkaapissa johonkin muuhun tarkoitukseen), lisätään noin puolikkaan sitruunanmehu, vatkataan vesihauteessa kunnes sakenee, ole tarkkana tekee sen melko nopeasti tälläisen tipan kanssa, kulho otetaan sivuun sivuun ja sekaan vatkataan ohuena nauhana kuuma kirkastettu voi (lämmitä mikrossa jos on jäähtynyt). Kastike maustetaan suolalla ja pippurilla, peitetään kelulla ja laitetaan sivuun siirretyn vesihaudekattilan päälle odottamaan.

Leipä viipaleet voi paahtaa grillivastuksien alla uunissa, pekoni paistetaan pannulla rapeaksi.

Uppomunat ovat oma lukunsa. Vanhalla duunipaikalla uppomunien oli läpäistävä kokeneiden kollegoiden tiukka laaduntarkkailu seula mutta nyt tajusin että kotona on toisin. Uppomuna ei ole vakava asia.

Kiehauta laakeassa kattilassa 1,5l vettä jossa on loraus etikkaa. Säädä levyä jotta vesi kiehuu hellästi hymyillen. Muna rikotaan varovasti kuppiin, kauhalla pyöräytetään veteen kierre ja muna nopeasti kyytiin, voi lisätä toisenkin perään. Pyörettä lisätään välillä jottei munat vaivu pohjaan. 3-4 minuuttia, maun mukaan riittää ja munat nostetaan talouspaperille valumaan. Päälle ripaus suolaa.

Annos kasataan, pohjalle leipä sitten pekoni, uppomuna ja lopuksi kastiketta, syömään.





"Snickers"-jäätelö
Hesarin reseptistä innovoitu...

1prk kondensoitua maitoa
cashewpähkinöitä
1pkt vanilja jäätelöä
maitosuklaata

Kondensoitu maito-tölkki laitetaan avaamattomana kattilaan, vettä lisätään jotta peittyy ja keitetään 1,5h kohtalaisella lämmöllä. Lisää vettä tarvittaessa. Jäähdytä.
Cashewpähkinöihin lisätään hieman rypsiöljyä sekä suolaa, sekoitetaan, paahdetaan kuumalla pannulla kullanruskeiksi.
Edellä valmistetuista aineksista rakennetaan pehminneen jäätelön kanssa kakku esimerkiksi kelmulla vuorattuun leipävuokaan ja laitetaan pakastimeen jähmettymään.
Ennen tarjoilua päälle valutetaan sulaa maitosuklaata, (levy ottaa noin minuutin mikrossa sulaakseen, varo ettei pala).





Churrot
n. 24kpl

Parasta Kanriansaarilla olivat churrot aamupalalla. Myös Eduardo Mendoza kirja; Kissatappelu. Madrid 1936 on ollut syynä viime aikaiseen churro-himooni, nyt se on taltutettu.

7,5dl vehnäjauho
1tl leivinjauhe
6dl vesi
0,5tl suola
3rkl sokeri
2 keltuaista

Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan, vesi kiehautetaan kattilassa suolan ja sokerin kera. Kattila pois levyltä ja vatkataan sekaan ensin jauhot, sitten keltuaiset. Taikinan voi laittaa jääkaappiin odottamaan. Churrotaikinasta pursotetaan pursotinpussilla noin 10cm pituisia pötköjä 190 asteiseen öljyyn (tässä on hyvä olla se amatööri kaveri leikkaamassa takinan poikki), paistetaan kullanruskeiksi ja nostetaan leivinpaperille valumaan. Espanjalaiset saattavat pyöräyttää churrot munkin tavoin sokerissa, itse en sokeria kaipaa.
Tarjoillaan suklaadipin ja hyvän kahvin kanssa.